Sabine werkt vanaf januari 2025 als persoonlijk begeleider bij de Posten. Jarenlang werkte ze als zzp-er in de gehandicaptenzorg met mensen in allerlei leeftijden. Persoonlijk begeleider is een nieuwe functie bij de Posten, maar Sabine werkt al jaren als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. “Voor mij is de ouderenzorg een nieuwe uitdaging.”
“Persoonlijk begeleiden past helemaal bij wie ik ben en hoe ik werk. En ook mijn achtergrond SPW sluit daarbij aan. Ik houd van persoonsgericht werken: kijken wat iemand nodig heeft, ondersteunen waar het niet meer alleen lukt, en vooral: behouden wat iemand nog wél kan.
Mijn ervaring in de thuissituatie komt goed van pas. Ik heb veel met familie gewerkt, altijd met het uitgangspunt: wat wil de klant zelf? Het mooie is dat die visie hier wordt omarmd.”
“Mijn werk is veelzijdig. Natuurlijk help ik met ADL-zorg en medicatie, maar ik doe veel meer dan dat. Als iemand verhuist naar De Posten, begeleid ik de klant. Ik maak zorgplannen, kijk wat iemand thuis deed en hoe we dat hier kunnen voortzetten.
Woon- en leefplezier staan centraal. We voeren gesprekken over wat mensen blij maakt. Een meneer die 40 jaar in de tuin werkte en daar graag over vertelt? Dan kijken we of hij hier misschien een workshop kan geven. Iemand die op hoog niveau schaakte? Dan zoeken we iemand die met hem kan schaken. En als iemand zich eenzaam voelt? Dan proberen we er voor die klant er te zijn. Soms met een-op-een-begeleiding, soms door gewoon even samen te zijn.”
“Ik wil mensen zien groeien – en dat hoeft niet groot te zijn. Als iemand altijd naar de kerk of het koor ging, maar dat nu niet meer doet, dan zoek ik uit: is vervoer door het netwerk misschien een oplossing? Dat soort kleine stapjes maken een groot verschil. Ik werk met m’n hart, en dat voel je elke dag. Het gaat erom dat mensen kunnen wonen zoals ze thuis gewend waren.”
“Het mooie is dat ik mag bijdragen aan een nieuwe manier van denken. Waarbij de klant centraal staat en zelf keuzes maakt. Vroeger was het vaak: wij komen zorg leveren, en zo doen we het. Nu draaien we dat om: wat wilt ú, en hoe kunnen we dat mogelijk maken samen met de klant, familie en naasten, sociaal netwerk en de zorg?
Ik stimuleer collega’s om dat perspectief te omarmen. Om samen met de klant te kijken naar mogelijkheden, niet naar beperkingen. En om verantwoordelijkheid terug te geven waar het kan. Die verandering? Daar geloof ik in.