Uitdaging in mijn werk
“Ik ben in februari 2019 begonnen met de BBL-opleiding tot verpleegkundige. Ik heb de opleiding tot Verzorgende IG in 2008 positief afgerond en ben toen gelijk de opleiding tot verpleegkundige gaan doen als BOL, maar die heb ik toen door persoonlijke omstandigheden niet afgerond. Toen ben ik bij mijn vorige werkgever nog 10 jaar blijven werken als verzorgende IG. Daarbij had ik steeds in mijn achterhoofd dat ik de opleiding nog erg graag wilde afmaken, om meer diepgang te krijgen in het klinisch redeneren en weer de uitdaging op te zoeken, maar andere collega’s gingen steeds voor. Toen ben ik via een Facebookbericht getipt op een BBL-plek bij de posten. Daar heb ik toen op gesolliciteerd en ben ik aangenomen als leerling-verpleegkundige.”
Klinisch redeneren
“Toen ik 2 jaar geleden met de opleiding startte ben ik begonnen in de thuiszorg, maar al snel bleek dat ik daarin onvoldoende uitdaging vond en ik mistte het klinisch redeneren. Achteraf gezien had ik daarover eerder aan de bel moeten trekken, want ik heb gemerkt dat de praktijkbegeleiders je altijd willen helpen. Zij hebben toen een andere leer-werkplek voor mij gezocht en zo kwam ik terecht op een PG-afdeling. Daar was het eerste halfjaar alles nieuw. Daarna ben ik er in verband met zwangerschap een tijdje uit geweest, maar toen ik de draad daar weer oppakte had ik ook daar op een gegeven moment het gevoel dat ik niet vooruit kwam. Dat heb ik toen weer met de praktijkbegeleiders besproken en in goed overleg met mijn praktijkbegeleider heb ik me toen aangemeld voor het werken op de cohortafdeling met coronapatiënten.”
Diepgang en verantwoording in CGI’s
“Ondertussen heb ik al mijn opdrachten voor school afgerond. In het eerste jaar moet je 18 basisopdrachten doen en 3 branchespecifieke opdrachten. En de afgelopen examenperiode heb ik gewerkt aan de zogenaamde CGI’s. Dat staat voor Criterium Gericht Interview. Daarvoor heb ik bijvoorbeeld een verslag gemaakt van een crisissituatie. In dit geval ging het om een bewoner die zich verslikt had en waarbij ik de Heimlichgreep heb moeten toepassen. In de CGI moet je daarover dan een diepgaand verslag schrijven, goed onderbouwen en verantwoorden waarom je hebt gehandeld zoals je hebt gehandeld. Andere CGI’s zijn het begeleiden en wegwijs maken van nieuwe medewerkers of stagiairs, en Kwaliteit en Deskundigheid.”
“Aanstaande donderdag heb ik een gesprek over mijn toekomst bij de Posten. Omdat ik zelf van uitdaging en het onbekende houd denk ik zelf in de richting van de EVD, de Eerste Verantwoordelijke Dienst, maar ik ben benieuwd wat ze mij te bieden hebben.”
Tip voor andere leerlingen: goed plannen
"Als ik toekomstige leerlingen een tip zou mogen geven is het: goed plannen! Het eerste halfjaar is hektisch en moet je veel informatie verwerken. Maar na een half jaar snap je wat school en het werk van jou wil. Zelf heb ik 3 kleine kinderen, dus ook voor mijzelf is plannen de ‘key’ om het te halen. En verder adviseer ik om echt leerling te zijn, wees nieuwsgierig en durf het aan te geven als je, zoals ik, de uitdaging mist.
En wat ook een tip is: maak goed gebruik van je praktijkopleider, daarmee had ik het meeste stabiele contact. Ik heb in de opleiding 4 verschillende begeleiders gehad, maar mijn praktijkopleider bleef steeds de zelfde. Hij kon goed aanvoelen wanneer ik op de rem moest trappen als ik weer te veel en te snel wilde en te veel hooi op mijn vork nam. Je wordt goed geholpen als je vastloopt in de opdrachten en het even niet meer weet. Zonder mijn praktijkopleider en mijn werkbegeleider was ik niet zo ver gekomen. Als ze zien dat je ervoor gaat zetten ze alles op alles zodat jij de opleiding haalt. Ik heb in die twee jaar echt geleerd om gebruik te maken van hun wijsheden. Blijf niet te lang te rondlopen met vragen. Je hoeft niet alles zelf op te knappen, want waarom het wiel opnieuw uitvinden als het al bestaat?”
Meer informatie over de diverse BBL-opleidingen vind je op de
website van het ROC van Twente >>