Band opbouwen
“Voordat ik aan deze BBL-opleiding begon heb ik een tijd als hulp in de huishouding gewerkt. Daarbij kwam ik vaak bij ouderen thuis. Dat vond ik toen al erg leuk, omdat je echt een band met hen opbouwt. Toch was het niet het werk dat ik jarenlang wilde doen en ben ik op een bepaald moment als gastouder gaan werken. Dat liep erg goed, maar toen ik zelf kinderen kreeg wilde ik minder uren werken en dat was als ZZP’er niet goed mogelijk. Omdat ik het werken met ouderen voorheen zo leuk vond kwam ik uit bij deze opleiding.”
Niet op de automatische piloot
“Aan het begin van mijn opleiding ben ik begonnen op afdeling De Hoeve, één van de somatische afdelingen. De ontvangst daar heb ik ervaren als een warm bad. Iedereen was bereid mij te helpen en instructies te geven. In het tweede gedeelte van de opleiding moest ik een switch maken naar een andere afdeling. Dat vond ik eerst jammer, omdat ik dacht weer opnieuw te moeten beginnen. Ik heb toen bij de praktijkbegeleiders aangegeven dat ik een voorkeur had voor de afdeling Geriatrische Revalidatie (GRZ), dat sprak me meer aan dan de PG. En bij nader inzien vind ik het hier op de GRZ nu ook heel leuk. Ik zie weer eens een andere kant en doordat er meer wisseling is van cliënten heb ik ook meer uitdaging en doe ik meer ervaring op. Dat houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik niet op de automatische piloot functioneer. Je moet hier steeds het zorgplan erbij houden en aanpassen.”
Versnelling en maatwerk
“Eigenlijk staat er voor deze opleiding 100 weken, maar doordat ik veel aan zelfstudie heb gedaan en steeds de verdieping zoek stelden ze op school een versnelling voor. In overleg met de praktijkbegeleider, die steeds mijn opdrachten beoordeeld, hebben we toen gekozen voor een stukje maatwerk. Dat werkt heel fijn; met de feedback die ik van de praktijkbegeleider krijg onderzoek ik steeds waar ik aan kan werken en wat ik kan aanpassen. Dat gaat heel goed en het komt er nu op neer dat ik de opleiding in 80 weken kan afronden. En als ik klaar ben? Dan wil ik gelijk de BBL-opleiding tot verpleegkundige erachteraan doen. Het liefst ook bij de Posten, want het bevalt me hier goed. De collega’s zijn gezellig en behulpzaam en de praktijkbegeleiders denken goed met je mee.”
Tip voor toekomstige BBL-leerlingen: durf te vragen!
“Mijn tip voor toekomstige BBL-leerlingen? Niet bang zijn om dingen te vragen, nee sterker nog, je moet juist dingen vragen. Je krijgt een vaste werkbegeleider en praktijkbegeleider, maar verder is ook iedereen bereid vragen te beantwoorden.”